Tamnu ili noćnu stranu kabalističkog Drveta života čini Drvo smrti u kome se nalaze Setovi tuneli.Ovaj tamni aspekt Drveta života se u literaturi percipira na tri uobičajana načina ,kao Senka ili Tamna strana Meseca samog Drveta,kao Drvo koje se nalazi ispod korenja samog Drveta života,okrenuta naopako.Treća koja se najviše favorizuje ,u istraživanjima Keneta Granata ,najviše zbog samog načina ulaska u tunele jeste Drvo smrti koje čini zadnji deo samog Drveta života.

U svoje tri tifonske trilogije Kenet Grant se najviše bavio načinom ulaska u ovaj aspekt Drveta života ,koji zapravo predstavlja njegova leđa.Krajem 19. i početkom 20. veka postojao je okultni, mistični poredak – Red srebrne zvezde. Uključivalo je mnoge okultiste u svom radu Helenu Blavatski, Alistera Kroulija , Austina Spera itd. Zbog različitih pogleda među njima stvoreno je nekoliko okultnih škola: teozofija, magija, goetika.Nazivali su sebe  „decom Isis“ – ljudi koji su bili posvećeni misterijama drevnog egipatskog kulta zvanog Amenta.Amenta koji su navodno ostali s Atlantide ili od Lemurijanaca.Amenta je povezana sa zemljom mrtvih gde su Egipćani sahranjivali svoje umrle i sam egipatski simbol zapravo je predstavljen zalaskol Sunca na horizontu.

Amenta je zamišljao vreme ne kao linearnu funkciju, već kao komplikovano reljefno polje. Na primer, život osobe nije opisan kao niz događaja koji se protezao od rođenja do smrti, već kao niz različitih vremenskih ciklusa ili petlja. Kenet Grant spominje da je jednina klifota klifaa, stara ili čudna žena. Grant se nadalje poziva na još jedan ženski aspekt povezan sa tunelima, Boginju Maat sa svojim Ratnicima. Prema Kenetu Grantu, Tuneli seta su mreža ćelija snova u podsvesnom umu, do kojih se dolazi projekcijom svesti kroz Daath, „kapiju manifestacije ne-manifestacije“. Po Grantovoj viziji, ovi su tuneli zaista noćni. U svakom tunelu je čuvar duh koji je povezan sa glavnom arkanom  Tarota, koju je izjednačio sa duhovima Libera 231.

 

 

Uopšte, tuneli sa sa magijskog aspekta mogu posmatrati kao izvor zla u najčišćem obliku.Ta zadnja strana ili tamna strana je iza regularnog Sefirota Kabale. Kažu se da su školjke prema Kenet Grantu  zapravo prva, iskonska manifestacija svih stvari. U pogledu Lovcraftian učenja to su Drevni ili Veliki iz Nekronomikona -Kutulu,Jog Sotot.One su prva prvobitna praznina Ništa pre nego što je postojalo.

Kabaličari i okultisti vekovima su ih smatrali zlim samo zato što predstavljaju užasnu crninu praznine i potpuno uništavanje onoga što mi shvatamo kao ego.Ovi Klifoti borave u onome što jeste poznati kao Tuneli seta.Grant piše; „Set, jer Set je sedište moći koje se manifestuju kao Drvo života.“

 

Ako odlučite da prođete kroz Setove tunele, prvo morate da pređete lažnu sefiru Daath, koja se takođe naziva Abisls, i da prođete kroz Graničnog čuvara, Stanovnika Bezdana – Horonzon, čiji je broj dobro poznat,333. Oni koji idu u tunele moraće da odu u jamu i postanu deca ponora.

No ulaskom u ove Tunele i savladavanjem negativnih aspekata stiže se do toliko željenih magičnih moći.

Ukoliko se recimo radi sa Tarot Arkanom Mag može se spoznati magija svih vrsta,Budala donosi spoznaju astralne magije,ali i uvidjaj greški,davanje smernica,Carica npr .može manifestovati sluge,Hijerofant kontrolu drugih ,Visoka sveštenica daje moći tajnog znanja,psihičke moći,otvaranje portala i kapija.Ne čini li vam se da ovakve moći zapravo predstavljaju upravo onu zločestu stranu svakog Maga a da se samo znanje može poistovetiti sa znanjem koje su Nefelimi davali ljudima.Linda Farlou je recimo kreirala Shadow Tarot koji zapravo predstavlja ovu Tamnu stranu Drveta Života i koji se koristi za istraživanje setovih tunela.

Kako god magijski rad sa klifotima nije za svakoga.Pre svega to nije igra jer kada se vrata Tamne strane Raja otvore teško ih je zatvoriti.Zatim  ,sam karakter ličnosti mora biti naklonjen mračnoj strani.Klifotima se ne bavi radi prosvetljenja kako ga percipiraju newageri.

Postoji jedna magijska začkoljica u samoj hijerarhiji onostranog sveta,koju su poznavali svi srednjevekovni Magovi pisci velikih grimoara.Sa klifotima je mnogo lakše raditi i sa njihovim energijama jer po principu božanske kreacije Anđeli i Arhanđeli imaju sasvim drugu funkciju koja je daleko iznad potrebe čoveka kao individue.

Ako bismo se praktično osvrnuli na rad sa klifotima i vodili činjenicom da ih je Lovecraft poistovetio sa Drevnima iz Nekronomikona autor ovog teksta je zaista,na početku svog okultnog istraživanja čitajući Nekronomikon ušao u carstvo nočnih mora.Paraliza sna ,lucidni snovi ,su  jako nezgodne posledice na koje nepripremljen praktičar može naići.Zato budite oprezni.

Istraživanje klifota na ovaj način kroz Setove tunele,ne bi trebalo mešati sa radom Asenat Masona koji ima svoj poseban pristup ulaska u lavirinte i čiju inicijaciju vodi sama Lilit.

 

 

 

 

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde