Kosa,kao  i nokti poseduju magične atribute koji sadrže suštinu čoveka, pa su stoga važni sastojci mnogih čarobnih čarolija. Kosa je povezana sa snagom  i sa psihičkom zaštitom. Raskošna, obilna ,kosa se smatrala bogatstvom mnogih monarha. Drevni Egipćani su verovali  da će napitak od kose, odsečaka noktiju i ljudske krvi čoveku dati apsolutnu moć nad drugim.

Izvor Mnogih zapadnjačkih magičnih  nauka o kosi i noktima može se pratiti do Vendidada, zoroastrijske liturgije napisane sredinom 5. veka p.n.e.

Prema Vendidadu, kosa i nokti su oruđe zla jer rastu sopstvenim životom i mogu se odvojiti od tela, kako bi ih veštice i čarobnjaci koristili za dozivanje mrtvih, čaranje i bajanje uroka. Zaratustri  je Ahura Mazda dao posebne rituale za bezbedno odlaganje odsečaka kose i noktiju.U mnogim kulturama,pak , postoji praksa sahranjivanja ošišane kose i noktiju.

Alister Krouli tajno je odlagao svoju kosu i nokte tokom svog života. Ui Ozark veštičarstvu , očešljana kosa je zakopana, nikad izbačena napolje. Takođe i francuski seljaci zakopavaju kosu; Turci stavljaju  isečke kose u zidove.
Čarobnjaci,I žene veštice u mnogim društvima su obezbedile posečene dlake žrtava da bi bacale čarolije na njih  i prekidale čini. Začarana žrtvina kosa bačena u vatru navodno projektuje bol plamena na onog na koga je magija bačena.

Kosa mrtvog čoveka zakopanog ispod neprijateljskog praga navodno će izazvati neprijatelja.

U narodnom verovanju  magijska  moć veštice vezana je za njenu kosu.Ako želite da se udvostruči snaga vaše čarolije obezbedićete to  protresanjem kose . Ošišavanje tuđe kose ili kada neko nekoga namerno ošiša nekog  oduvek se  smatra činom degradacije, ponižavanja ili kažnjavanja. Samson je izgubio snagu kada ga je Delilah ošišala.  U lovu na veštice, veštice su bile obrijane u verovanju da ih to čini nemoćnima i verovatnije da priznaju; takođe, bile su obrijans da bi se tragalo za tragovima tela koji bi se mogli protumačiti kao Đavolji znaci.

Crvenokose osobe su veštice ili vračevi, prema jednom starom verovanju. Postoje dokazi koji ukazuju da su neki drevni paganski vračevi farbali kosu u crveno za određene rituale. Crvena kosa bila je uobičajena među Keltima, čije su tradicije bile ukorenjene u magiju. Tokom lova na veštice često se sumnjalo da su crvenokose žene veštice.


Nokti su povezani sa demonima i zlom; neki Jevreji drže nokte što je moguće kraće

Kosa, posebno stidna, smatra se snažnim sastojkom mnogih ljubavnih čari. Prema legendi, Džon Fian, škotski čarobnjak iz 16. veka, pokušao je da natera mladu devojku da se zaljubi u njega praveći čaroliju od tri njene stidne dlake. Međutim, neko je zamenio tri dlake iz vimena krave, a ljupka krava je pratila Fian po celom gradu. Još uvek je uobičajeno da ljubavnici nose medaljone oko vrata sa pramenovima kose sa  glave, a tokom prošlih vekova mlade devojke su često pravile narukvice za kosu koje su davale svojim ljubavnicima da bi ih održale vernima.

…Slično tome, ako bi neko želeo da se odbrani od veštice napravili bi lutku od delova njene odeće i ako imaju sa dlakama njene kose i ispunili je smesom u kojoj su neke stvari koje povezuju sa njom, tipa njeni nokti i sl. Nekad bi u lutku pucali srebrenim mecima, a nekad bi je zakucali za odredjeno drveće. Verovalo se da će veštica da ima rane koje su nanete lutki.
Ako bi veštica pronašla lutku mogla bi da izbegne kontra magiju, zato su lutke kroz srce zakucavali za severnu stranu crnog hrasta, na nekom mestu koje nije lako dostupno i gde se teško mogu pronaći….

 

Ozark veštičarstvo – pakt sa Đavolom?!

Prema verovanju  šišanje kose mora se vremenski odrediti prema mesečevim fazama, u zavisnosti od toga koliko brzo neko želi da kosa ponovo izraste.O magijskoj nezi kose više  u sledećim člancima.

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde