KLJUČNE TAČKE

Osoba koja prepoznaje željeni jezik ljubavi partnera može biti u stanju da poboljša vezu ili da njome manipuliše.

Narcisoidna osoba može manipulisati jezikom ljubavi svog partnera da izbegne odgovornost i nanese krivicu.

Empatija i odgovornost su matice veze.

Delovi služenja, reči afirmacije, davanje i primanje poklona, fizički dodir i kvalitetno provođenje vremena su pet tipova nežnosti koje je identifikovao Geri Čepmen u svojoj knjizi Pet ljubavnih jezika . Često osoba preferira jedan način naklonosti nad drugim. Na primer, reči afirmacije mogu biti značajnije za partnera od primanja poklona. Osoba koja prepoznaje željeni jezik ljubavi partnera može biti u stanju da poboljša vezu. Iako je ovaj koncept od pomoći, njime se lako može manipulisati u rukama narcisoidne osobe.

 

Narcisoidni partner može da zloupotrebi ovu teoriju jer mu ili njoj nedostaju suštinski relacioni kapaciteti. Na primer, recimo da su jezici ljubavi poput gvožđa na mostu koji povezuje dvoje ljudi. Da bi se mogao videti i diviti, most mora biti strukturalno čvrst da podržava vezu kao i dekorativne šine. Ako most nije stabilan, gvozdena konstrukcija može biti nebitna. Iako teorija jezika ljubavi treba da poboljša romantičnu vezu, veza bez zdrave osnove možda neće moći da podrži prelepe ukrase.

 

Empatija i odgovornost

Empatija i odgovornost su matice veze. Osoba koja poseduje ove sposobnosti obično je u stanju da održi bliskost u vezi. Empatičnom partneru je stalo do osećanja osobe i obično sluša kako bi razumeo. Partner koji shvata nečije iskustvo i perspektivu često sprečava osobu da se oseća usamljeno u svojoj nevolji. Osoba se takođe oseća povezano sa partnerom koji to „shvata“. Partneru koji stalno ne priznaje nečije emocionalno iskustvo u vezi možda nedostaje empatija .

 

Nedostatak empatije kod partnera može biti očigledan kada osoba sa partnerom deli osećaj koji partner ne želi da čuje. Često je partner ultra defanzivan i parira nepravednim napadom. Osoba je kažnjena zbog izražavanja osećanja koje se partneru ne sviđa i nepravedno je optužena za nešto što nije u vezi sa konfliktom.

 

Korišćenje jezika ljubavi za iskorišćavanje nekoga

Partner koji funkcioniše u vezi bez empatije i odgovornosti možda neće moći da održi emocionalnu bliskost. On ili ona često radi sebično i manipuliše partnerom. Umesto da koristi jezik ljubavi za poboljšanje odnosa, on ili ona mogu koristiti jezik ljubavi za eksploataciju.

 

Na primer, Šeli zaboravi da prisustvuje Timovoj ceremoniji dodele nagrada. Ona takođe obavlja nekoliko velikih kupovina bez konsultacije sa Timom. Kada Tim pokuša da razgovara sa Šeli, ona eskalira i kaže mu da to zaslužuje jer se previše napio na njihovom venčanju pre pet godina. Te večeri Šeli želi da bude intimna, ali Tim je uznemiren. On odbija njeno insistiranje. Šeli ga podseća da je fizički dodir njen jezik ljubavi. Tim se oseća prinuđenim da pristane jer želi da bude partner pun ljubavi.

 

Drugi primer uključuje Paula i Andreu. Pol uživa da radi na automobilima. Takođe shvata da je Andrein jezik ljubavi dela služenja. Jednog popodneva menja Andreino ulje za nju. Dve nedelje kasnije, Pol zaboravlja Andrein rođendan po drugi put. Umesto da se izvini, Pol kaže: „Hajde, dušo, nemoj da se ljutiš. Promenio sam ti ulje. Ko ti još tako pomaže?“ Pavle koristi čin služenja da bi izbegao odgovornost i opravdao štetno ponašanje.

 

Iako koncept jezika ljubavi osvetljava načine za jačanje veze, može biti besplodan u odsustvu emocionalne bliskosti. Bez empatije i odgovornosti, jezici ljubavi mogu biti irelevantni. Osim toga, sebičan i manipulativni partner može zloupotrebiti paradigmu jezika ljubavi da bi kamuflirao nemogućnost da bude autentično blizak.

PREVOD I ADAPTACIJA

https://www.psychologytoday.com/us/blog/peaceful-parenting/202205/how-narcissist-manipulates-the-love-language-concept

PREPORUČUJEMO

Ovi psihološki trikovi će vam pomoći da manipulišete ljudima

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde