Jezero Komo je mnogo stvari zajedno: romantično je, jednostavno namenjeno za beg ljubavnika objektivno je šarmantno sa tom jedinstvenom krunom planina koja je grli i štiti na takav scenografski način; inspirativno je, kada na zalasku sunca postane narandžasto i crveno kao na slici.

Ali jezero Komo je takođe dom legendi koje izgledaju kao da su direktno iz filma za Noć veštica : duhovi očajnih ljubavnika koji se bacaju u vodu, veštice koje se kreću sa jedne obale jezera na drugu, mostovi koje proganja sam đavo… da spomenemo samo nekoliko!

Spremni da otkrijete najmračnije strane našeg zadivljujućeg jezera?

CASTELLO DI VEZIO DUHOVI

Castello di Vezio u Vareni je domaćin legendi koja meša istoriju sa sujeverjem .

Oko 600. godine zamak je postao prebivalište kraljice Teodolinda , najpoznatije langobardske kraljice. Legenda kaže da je ovo mesto bilo jedno od njenih poslednjih stanova: umrla je u Monci, ali su njeno srce i duša ostali u krugu zidina zamka .

U noćima bez meseca njen duh luta hodnicima tvrđave … izgleda, viđena je na nekim specifičnim mestima (sve panoramskim – kako joj zameriti?!).

 

VILA PLINIJANA: IZMEĐU UBICA I LJUBAVNIKA

Poznaješ Vilu Plinijanu? Da, to arhitektonsko čudo smešteno u zelenilu Torna, sa tako usamljenim, elegantnim i neverovatno strogim izgledom . Tu je i film Malombra (1942, Mario Soldati) , gde je Vila Plinijana glavni – jezivi – set priče.

Sama vila, iako je veličanstvena, ima prilično sablasan izgled zbog tužnih čempresa koji je okružuju . Štaviše, njena istorija je krvava: prvi vlasnik, aristokrata Đovani Angvisola , dao je brutalno ubiti vojvodu od Pjaćence , Pjerluiđija Farnezea 1547. Nakon toga, odlučio je da izgradi Vilu Plinijanu da bi se sklonio i sakrio od vojvodinih mogućih osvetnika. Ovde, međutim, nikada nije mogao da se otarasi Farnezeovog duha: očigledno se svake noći Farneze pojavljivao na vratima jezera, ispuštajući isti užasan krik koji je emitovao pre njegove smrti . Noćna mora je dugo progonila grofa, sve dok jedne noći, kada se duh pojavio, Angvisola je pokušala da ga uhvati, ali je skliznula u mračni ponor vode .Njegov leš se nikada više nije pojavio…

Ali Vila Plinijana je takođe poznata po jednoj od ljubavnih priča o kojima se najviše pričalo: onoj između Ane Bertier i Emilija iz Belgiojosa . Zanimljivo, oboje su napustili svoje porodice da žive zajedno skoro 8 godina u potpunoj izolaciji u Vili Plininana . Možete zamisliti skandal koji su napravili tih godina (30-ih) svojim izborom da se posvete zadovoljstvu: Ane je čak ostavila svoje novorođeno dete u Francuskoj!

Navodno uveče, u ponoć, ljubavnici su se goli zajedno umotali u čaršav da bi sa vrha lođe zaronili u jezero (kako hrabro, reći ćete!). Zbog toga su seljani na suprotnoj obali pomislili da vide duha i uplašili su se; svakodnevno ponavljanje činjenice potvrdilo je njihovo uverenje.

 

Radoznali ste da čujete kraj ove priče? Pa, En je bila ta koja je napustila Emilija . Jednog dana je otišla u Milano, jer joj je nedostajao svetski život posle toliko godina izolacije u tom mračnom uglu jezera Komo.

 

Moltrasio, na suprotnoj obali Torna, takođe ima svoju legendu o duhovima.

 

Protagonista ovde je mlada i lepa devojka, Gita. Jedne večeri, dok se vraćao u Moltrazio iz Černobija, napao ju  je švercer. Pokušavala je na sve načine da se oslobodi: stigla na ivicu provalije, da ne bi bila silovana, bacila se u jarugu zajedno sa svojim silovateljem. Za čudo, Gita je spašena držeći se stene, dok se o čoveku ništa više nije znalo.

Danas meštani kažu da se u noćima bez meseca, između Černobija i Moltrazija, plamen može nazreti duž planine: to je duša prokletog čoveka, koja još luta ovim područjem . Godine 1946., nakon predviđanja medija, čini se da se Gitin fantom pojavio u blizini vode na više od 10 minuta.

KASTELO BARADELO I NJEGOVI (MUČENI) ZATVORENICI

Možda to ne znaju svi, ali kripta Castello Baradello – koju je 1158. godine izgradio Fridrih I, zvani „Barbarosa“ – korišćena je kao soba za mučenje za sve optužene za veštičarenje .

Godine 1233. počela je borba između Torijanija i Viskontija (odnosno Gvelfa i Gibelina). Godine 1277. u bici kod Desija Gvelfi su poraženi, a Napo Torijani je obešen u kavez kod Baradela. Ovde je izvršio samoubistvo posle 19 meseci 1278. godine, razbivši glavu o rešetke.

Legenda kaže da njegov duh i dalje luta agonizirajući zidove kule…

 

„SIVA ŽENA“ U RECONIKU

U Rezzonico-u, starom i šarmantnom srednjovekovnom zaseoku na San Siru, nalazimo priču o „Sivoj ženi“ (tako se zove jer obično nosi sivi šal na ramenima).

 

Ovaj čudni duh se obično vidi na stepeništu koje vodi u podrum, kasno uveče ili tokom noći . Danju, međutim, niko ne zna gde se krije.

VEŠTICE IZ TORNA, LECENA, ROVENE I MEZEGRE

Veoma tužna činjenica koju treba da znate: eparhija Komo imala je najveći broj spaljivanja veštica tokom inkvizicije u Lombardiji (300 samo 1416!). Dominikanski monah Bernardo Ratenjo (koji je živeo u Komu od druge polovine 15. veka) osudio je na smrt više od 40 žena . Pogubljenja, a žrtve su žive spaljene nakon mučenja i strašne sudske inkvizicije, izvršena su u samostanu San Đovani Pedemonte (gde se sada nalazi stanica San Đovani).

Sela Torno, Lezzeno, Rovenna i Mezzegra, očigledno su bila puna žena optuženih za vezu sa đavolom . U Mezegri, tačnije u Bonzanigu, postoji čak i poseban travnjak, nazvan „Praa de la taca“ (bukvalno „Travnjak otiska stopala“), brdo gde su se, kako se priča, veštice iz Lecena sastajale radi svojih misterioznih rituala.

ĐAVOLJA KUĆA U BELANU

U poznatom Orrido di Bellano nalazi se Đavolja kuća. Njegovo ime se vezuje za neke mitološke figure na jednoj od fasada zgrade: veliku mefistofelsku figuru sa malim rogovima i vilama, pored koze sa ribljim repom .

U Belanu su se ove zgrade uvek plašili: glasine su govorile da se u njoj održavaju satanski rituali …

ĐAVOLJI MOST U LECENU

Sagrađen između 1903. i 1917. godine, naziv ovog mosta je zbog činjenice da gleda na strašnu klisuru ; radovi na njegovoj izgradnji bili su posebno opasni, jer je litica ispod bila skoro potpuno nepristupačna .

Legenda kaže da je gradnja više puta prekidana i da je inženjer odgovoran za radove poludeo. Jedne noći se pojavio đavo obećavajući da će mu pomoći u zamenu za dušu onoga ko je prvi prešao most. Inženjer se složio, ali kada je sav posao bio gotov, odlučio je da prevari đavola tako što je bacio psa duž mosta i bacio mu kost. Pas je prešao most i nestao; đavo mu je uzeo dušu i inženjer mu je platio dug.

VILA DE VEKI, VILA DUHOVA

Istočno od jezera Komo, ušuškana uz šumovite planine Kortenove, nalazi se kuća za koju se kaže da je najviše ukleta u Italiji : govorimo o Vili De Veki , naizmenično nazvanoj Crvena kuća (zbog crvenog peščara koji se koristi u fasada), Vila duhova i Kuća veštica . Pa, samo ti nadimci sami po sebi ne obećavaju ništa dobro…

Izgrađena između 1854-1857 kao letnje prebivalište grofa Felisa De Vekija, vila sa 5 spratova bila je zaista neverovatan arhitektonski dragulj : neverovatna mešavina baroknog i klasičnog istočnjačkog stila. Dizajnirao ga je Alesandro Sidoli, eksponent arhitektonske struje eklekticizma.

 

U salonu je bio masivni kamin, lukovi sa šiljastim lukovima, stepenice, štukature i impresivne freske na tavanici; da ne pominjemo uređeni park od 13 hektara. Pa, to je bio tipičan period u koji se tim na Lakeside-u obično zaljubi na prvi pogled!

 

U ovom raju se, međutim, dogodila užasna tragedija : 1862. godine Felis se vratio kući i zatekao svoju ženu brutalno ubijenu, a ćerku nestalu. Odmah je krenuo u bezuspešnu potragu za ćerkom lutajući mesecima po lokalnim šumama; te iste godine izvršio je samoubistvo.

Vila je trajno napuštena 1960. godine; od tada je počelo dugo propadanje .

Danas je Vila de Veki jeziva ruševina: vreme, zanemarivanje i vandalizam izbrisali su većinu njene svetle lepote.

Postoji mnogo glasina o ritualnim orgijama, žrtvovanju (životinjskim i ljudskim), samoubistvima i ubistvima koja su se desila unutar ovog starog stana. Takođe se kaže da tokom noći letnjeg i zimskog solsticija u kuću dolazi jadikovanje ženskog glasa (najverovatnije glas Feličine žene);takođe, sa mrakom, počinje da svira klavir (čiji su ostaci zapravo prisutni u prostoriji).

Đuzepe Negri, 81-godišnji sin poslednjih staratelja, poriče sve ove strašne teorije, uključujući i ubistvo Felisove žene.

A ti, veruješ li u uklete vile?

https://www.comolakesideblog.com/culture/spooky-tales-of-lake-como-italy

Torino grad u trouglu „crne“ i „bele“ magije

Strege-italijanske veštice- sledbenici boginje Dijane

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde