Kineski egzorcizam pomoću akupunkture je veoma zanimljiv pristup egzorcizmu može se videti u drevnom taoizmu. Jedan od načina na koji se to tamo radi je i preko 13 akupunkturnih tačaka, koje su u stvari vrata za duhove. Naravno, postoji i način da se egzorcizam radi i bez njih, ali je njihov značaj pošto povezuje metafiziku sa neurologijom, a samim time i sa postojećim dugotrajnim emocionalnim ili mentalnim traumama.

Da li je kineski egzorcizam pomoću akupunkture bio primitivni oblik psihijatrije za lečenje za mentalno-emocionalnuh psihoza ne bih da ulazim.Ovim tačkama za egzorcizam se bavio kineski lekar Sun Si Miao koji je živeo u 6. veku. On je bio praktičar koji je proučavao i budizam i taoizam, da bi potom spajio svoje stečeno religiozno znanje sa akupunkturom i upotrebom bilja. Od njegovog vremena, a možda i ranije, ove tačke se koriste za lečenje bolesti kao što su epileptični napadi, konvulzije, konfuzije, manija ili bilo koji drugi mentalni problem, za koji se u taoizmu smatra da je  povezan sa demonskom opsednutošću.

 

Ovih 13 tačaka imaju specifična imena, koja su istovremeno i metafore za svrhu za koju se koristi ta tačka.Recimo tačka „Tvrđava duhova „se odnosi na slezinu i upućuje na prikrivene misli i namere, vezujući to za samu slezinu, ali i na samodestruktivnost, što se gleda preko kineskih elemenata (zemlja – metal) zato  što sumnje zemlje dovode do smanjenja prisustva metala). U tom smislu Tvrđava duhova označava nekoga ko je neprizemljen i odsutan iz realnosti.

Kineski egzorcizam pomoću akupunkture se ne uklapa u modernu kinesku medicinu. Savremena kineska medicina je ateistička, nakon kulturne revolucije standardizovali su tradicionalnu kinesku medicinu i očistili od metafizije, tako da se ova vrsta znanja se obično prenosi unutar porodičnih loza među Kinezima u emigraciji. Ovo znanje zahteva od praktičara da odlično poznaje energetske meridijane u ljudskom telu, kao i fizičku anatomiju. Mora da poznaje i razume patološku ulogu svake akupunkturne tačke i da bude upoznat kako se koristi  formula primene igle. Zanimljivo je, recimo, da se tretman kod muškaraca radi sa leve na desnu stranu, a kod žena sa desne na levu. Pacijent, tj duhovi, se najpre ispituju ko su,da li nešto žele, da li bi da jedu ili piju i sl. Ako im nedostaje novac, to se radi tako što se spali papirni novac za koji se onda veruje da ga oni dobiju.

Duhovi nakon toga mogu da se obrate iscelitelju i da razgovaraju. Ako pristaju na saradnju, članovi porodice mogu da duhovima daju šta žele kako bi pacijent ozdravio. Ako ne prihvate onda nastaje prvo plašenje iglama, a ako i to ne pomogne onda se prelazi na akupunkturni tretman. Tokom njega  korištenje igle, uvrtanje nakon ubadanja, dublje guranje igle i sl, koristi se da bi duhovi bili naterani da pristanu da napuste telo.

Veoma često se odmah postigne rezultat, ali ako se ne postigne onda se tretman radi do kraja sa svim iglama.

Naravno, tokom ovoga lekar mora da ima jako dobre nerve i da se ne uplaši i da istrči iz sobe, pošto se tokom tretmana dešavaju razna paranormalna iskustva. Nije lako biti tradicionalni kineski lekar, zar ne?

Egzorcizam-rimski obred egzorcizma

 

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde