Feng Šui, magijska ogledala i zagrobni život, deluje prilično čudna kombinacija. Ali zapravo, na zapadu se jako malo i zna šta Feng Šui zapravo jeste.

Stoga počnimo od početka. Tajanstvena gospa devetog neba je božanstvo koje štiti one koji praktikuju Feng Šui. Po legendi spustila se na zemlju tokom bitke koju su vodili Huang Ti i Či Jou.

Či Jou je poznavao drevnu magiju i maglom je okružio vojsku Huang Tia i tako dobio 9 velikih bitaka i mnogo više manjih okršaja. Huang Ti je zamolio nebesa za božansku pomoć. Kao odgovor na njegove molbe Tajanstvena gospa devetog neba se i Huang Tiu predala tekstove o vojnoj strategiji i šest nebeskih spisa. Ti spisi su opisivali kako prizvati duh nebeskog generala. Koristeći ovo znanje Huang Ti je dobio rat protiv Či Joua.

Postoje jin i jang škole Feng Šuija. Jin Feng Šui je znanje o oblicima zemlje i podzemnoj Či energiji, odnosno zmajevom dahu koji teče ispod zemlje.

Prvobitno Feng Šui je bio znanje o ispravnom biranju mesta za grobove, zbog zagrobnog života, a planine su bile mesta gde su zmajeve kosti i odnosile su se na uzdizanje energije zmajevog daha duh zmajevitih vena zemlje. Zato je Feng Šui veština koja počinje poznavanje reka i planina. Danas su planine urbane građevine, a reke su putevi. U Aziji nije retko da zgrade projektuju sa čitavim prolazima kroz njih bez neke racionalno funkcionalne upotrebe. Ti prolazi su tuneli, „reke“, kojima prolaze zmajevi.

Od toga kako se sahrane naši preci zavisi i naš prosperitet, budući da smo mi njihovi potomci. U ove svrhe pravi se mini sahrana za pretke, sa mini kovčegom ili urnom, na odgovarajućem mestu vezanom za zmajeve vene. Zagrobni običaji, koji su u zapadnoj Evropi zaboravljeni, veoma su bitni za našu dobrobit i zato je dobro proučiti naše vlastite narodne obrede vezano za pokojnike i poštovati ih.

Slično našim verovanjima i Kinezi su smatrali da su ogledala prolaz u svet duhova i pokojnika. Kineska ogledala su pravljena od uglačane bronze, sa ugraviranim zmajevima i ritualnim natpisima.

U kineskoj metafizici, pa tako i Feng Šuiju, koriste se sunčeva i mesečeva ogledala. Prva prikupljanu jang energiju. Koriste se da ritualno ožive oltarske predmete (slike i statue), za lečenje, za proveru da li su duhovi koje sreću ono što se predstavljaju i za razvoj vidovitosti. Tu je razlika od zapada gde bi za to koristili mesečevu simboliku. Kod Kineza  mesečevo ogledalo se često koristi za očuvanje i povećanje lepote.

U zavisnosti od oblika ogledala, ravno, udubljeno ili ispupčeno,  prilagođava se i njegova primena. Dobar Feng Šui Majstor može da odgovarajućim ogledalom da usisa nepoželjnu energiju ili demona i da ga pošalje na drugu stranu.

Balansiranje „vrsta ogledala“, odnosno jin i jang škole Feng Šuija, daje Dao, odnosno ravnotežu. Jin i Jang nisu u osnovi podela na muško i žensko. Oni su podela na tamno i svetlo i doslovno se odnose na tamnu stranu planine i na osunčanu stranu planine. Sjediniti te dve strane planine, znači ujediniti Mesec i Sunce. Dao se nemože shvatiti racionalno, on je izvan domena uma. Jin i Jang možemo da razumemo.

Feng Šui ne služi da nam uredi dom i okolinu tako da bi nam bilo dobro. On služi da se naše okruženje izbalansira sa Dao principom kako bi nas to dovelu u situaciju da je sve kako je potrebno da bude i bude.

Jin i Jang se privlače neprestano, prvi je centrifugalna sila, a drugi centripetalna, ali se zato i stalno odbijaju. Kada ove principe shvatimo i počnemo da živimo približavamo se njihovom međusobnom potiranju i životu u balansu. Tome služi Feng Šuija kao drevna kineska mudrost.Feng Šui, magijska ogledala i zagrobni život sada više i ne deluju kao čudan spoj, zar ne?

Purba najmoćnije magijsko oružje Tibeta

Tibetanska praksa Tumo Joge -natprirodne moći Ledenog čoveka

Feng Šui magijske kutije za bogatstvo

Keris – azijski magični bodež koji može ubiti svog vlasnika

Šamanske životinje moći-kako se povezati sa njima

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde